/haberler/xbox-4-firmayi-kapatiyor/imaj.jpg

Xbox Daha Fazla Stüdyoyu Kapatmaya Hazırlanıyor!

Daha fazla Xbox stüdyosu kapanacak

Microsoft’un Xbox departmanında son dönemde yaşanan oyun stüdyosu kapanmaları ve işten çıkarmalar, oyuncularda tepkiye yol açtı. Özellikle geçtiğimiz yıl ödüller toplaya Hi-Fi Rush’ın geliştiricisi Tango Gameworks ve Redfall, Prey gibi oyunları geliştiren Arkane Austin’in kapanması, gerek oyuncularda gerek Xbox çalışanlarında büyük endişeye neden oldu. Ancak stüdyo kapatmaları ne yazıkki sona ermedi. Xbox, ellerindeki bütçeyi daha verimli kullanmak adına gelecek görmedikleri stüdyoları kapatacak. Xbox’ın gelecek vaat etme kriterinin Game Pass’te yer alacak, düşük bütçeli, sürekli oynanacak çok oyunculu içeriğe sahip olacak şeyler olduğundan eminiz.

Tango Gameworks ve Arkane Austin’in Kapanması

Tango Gameworks, geçen yıl piyasaya sürdüğü ve büyük beğeni toplayan aksiyon oyunu Hi-Fi Rush ile Xbox’ı memnun etmiş gibi görünüyordu. İddialara göre Hi-Fi Rush’ın devam oyun üzerinde çalışmayı bile düşünüyorlardı. Ancak firma ansızın kapatıldı.

Arkane Austin ise kendilerine zorla yaptırılan Redfall’ın kötü performansı sonucunda kapatıldı.

Game Pass Stratejisi ve Call of Duty Tartışması

Microsoft, oyun tarihinin en çok satan oyun serilerinden biri olan Call of Duty’i Activison ile birlikte satın almıştı. Her ne kadar Call of Duty oyunlarının Game Pass’e geleceği açıklansa da, firma içinde yeni Call of Duty oyunlarının ilk günden Game Pass’e gelmesi konusunda bir tartışma yaşanıyor. Call of Duty’nin en kötü oyunu bile milyonlarca satışı çok rahat geçiyor. Microsoft oyunu ilk günden Game Pass’e koyarak bu geliri kaybetmekten çekiniyor. Öte yandan, Microsoft’un Game Pass abonelik fiyatını artırmayı düşündüğü de konuşuluyor. Ülkemizde geçtiğimiz aylarda Game Pass ve Game Pass Ultimate abonelik ücretine pek çok kez zam gelmesine rağmen bu zamlar, döviz kurunun artmasından kaynaklanıyordu. 2023 yazında gelen Game Pass zammı dışında Game Pass’in dünyadaki abonelik fiyatı sabitti.

Microsoft Xbox Konsollarını Bir Platform Olarak Düşünmüyor

Microsoft artık Xbox markasını bir oyun konsolundan öteye taşımak istiyor. Netflix, Amazon Prime gibi donanımdan bağımsız her cihazda kullanabileceğiniz bir servise dönüşmek istiyor. Bu yüzden Xbox, yavaş yavaş oyunlarını Nintendo Switch ve PlayStation 5’e getirmeye başladı. Bu platformlarda yeteri kadar oyun olduğunda, Game Pass aboneliğini bu platformlarda göreceğimizden eminim. The Verge‘ün iddiasına göre Microsoft, önümüzdeki günlerde çıkış yapacak olan Senua’s Saga: Hellblade II’yi PlayStation 5’e getirmeyi düşünüyor. Microsoft daha öncesinde Sea of Thieves, Hi-Fi Rush, Pentiment ve Grounded’ın PlayStation 5’e geleceğini duyurmuştu.

Şahsen Ninja Theory’nin de Hellblade II yayınlandıktan sonra Arkane Austin ve Tango Gameworks ile aynı kaderi paylaşacağından endişeleniyorum. Sanki Ninja Theory tamamen gözden çıkarılmış gibi duruyor. Çıkışına 12 gün kalan Hellblade II’nin pazarlanması için hiçbir şey yapılmıyor. Sadece Nİnja Theory’nin Twitter hesabından günde 1 ekran görüntüsü(çoğunlukla oyunla ancak dolaylı olarak bağlantılı) paylaşılıyor. Umarız, Ninja Theory başta olmak üzere Microsoft oyun stüdyolarını katletmeyi bırakır.