/haberler/xbox-4-firmayi-kapatiyor/imaj.jpg

Xbox 4 Firmayı Kapatıyor: Arkane Austin, Tango Gameworks ve dahası

Arkane Austin, Tango Gameworks dahil 4 şirket kapanıyor

Microsoft, video oyun sektöründe önemli bir yapılandırmaya giderek Bethesda’nın bünyesinde yer alan birkaç stüdyoyu kapattığını duyurdu. Kapanan stüdyolar arasında Redfall ve Prey’in geliştiricisi Arkane Austin, Hi-Fi Rush ve The Evil Within’in geliştiricisi Tango Gameworks yer alıyor. Ayrıca, mobil oyun geliştiricisi Alpha Dog Studios da kapanışa dahil olurken, Roundhouse Games ise The Elder Scrolls Online’un geliştiricisi ZeniMax Online Studios’a dahil edilecek.

Kapanan Stüdyolar ve Oyunların Durumu

  • Arkane Austin: Microsoft, Arkane Austin stüdyosunun kapatılacağını ve ekibin bir kısmının Bethesda’nın diğer projelerinde görev alacağını açıkladı. Ancak çıkışında büyük hayal kırıklığı olan Redfall için verilen destek sonlandırıldı, artık oyuna yeni bir güncelleme gelmeyecek. Oyunun sunucuları aktif kalacak ve Hero DLC’sini alan oyuncular için özel teklifler sunulacak.

  • Tango Gameworks: Hi-Fi Rush gibi geçen senenin Xbox altında çıkan nadir sevilen oyunlarından birinin ve aynı zamanda Ghostwire: Tokyo ve The Evil Within oyunlarını geliştiren Tango Gameworks de kapatılıyor.

  • Alpha Dog Studios: Mobil oyun geliştiricisi Alpha Dog’un kapandığı ve Mighty Doom oyununun 7 Ağustos’ta sonlandırılacağı açıklandı. Oyuncuların oyun içi satın alma yapmaları bu tarihe kadar engellenecek.

  • Roundhouse Games: Roundhouse Games ekibi, ZeniMax Online Studios ile birleştirilecek ve The Elder Scrolls Online’un geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Microsoft ve Bethesda’dan yapılan açıklamalara göre, kapatma ve yeniden yapılanma sürecinde kaç kişinin işini kaybedeceği konusunda net bir sayı verilmedi ancak önemli ölçüde işten çıkarmaların kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Sektördeki Tepkiler

Arkane tek bir ekipten oluşmuyor, şirketin iki ana ekibi vardı: Austin ve Lyon. Austin ekibinin kapatılması üzerine Lyon’un yöneticilerinden Dinga Bakaba, Twitter üzerinden olaya tepki gösterdi:

“Bu tam anlamıyla korkunç bir durum. İnsan olmamıza izin verin: Bunu okuyan herhangi bir yöneticiye dostça bir hatırlatma, video oyunları bir eğlence/kültürel endüstrisidir ve şirket olarak göreviniz sanatçılarınızı/eğlendiricilerinizi korumak ve onların sizin için değer yaratmalarına yardımcı olmaktır. Bizi altın ateşi düzenbazlıklarına atmayın, yanlış hesaplamalar/kör noktalar için bizi birer saman adam olarak kullanmayın, çalışma ortamlarımızı Darwinist ormanlara dönüştürmeyin. İyi bir oyun yaptığımızda bizi gururlandırdığınızı söylüyorsunuz. Zor zamanlarda bizi gururlandırın. Bunu yapabileceğinizi biliyoruz, daha önce de gördük. Şimdilik, harika ekipler gözlerimizin önünde bir kez daha batıyor ve bu, tam anlamıyla bir mideye yumruk. Lyon ofisi güvende ama lütfen tüm bunların hakkında nazik, ayırt edici olun ve etkilenen insanların seslerine saygı duyun, onlara duygu ve düşüncelerini ifade etme alanı bırakın, çünkü bu onların anlatması gereken hikayeleridir.

Eğer topluluktan ve özellikle bir meslektaştan “immersive sim laneti”ni(Arkane’in neredeyse kendine has oyun tarzı) okursam, Tanrı’ya yemin ederim… Lütfen, geçmişin nedensiz endişelerini yeniden tartışmak yerine gerçek zorluklar hakkında konuşalım. Ve bilge bir adamın dediği gibi:

‘Lütfen durun.‘”

Daha önce Xbox’la yakın çalışan ve Ori serisini geliştiren Moon Studios’un CEO’su Thomas Mahler de konu hakkında bir açıklama yaptı:

“Moon Studios’un büyük bir yayıncı tarafından satın alınmasına neden izin vermediğimiz konusunda yıllardır beni rahatsız eden herkese… İşte bu yüzden. 90’ları yaşadım ve küçük stüdyolar EA tarafından satın alındığında neler olduğunu gördüm. Bir daha asla.

Arkane’deki ve Tango Gameworks’te işlerini kaybeden herkese sesleniyorum. Moon Studios başarıya aç, tutkulu ve No Rest for the Wicked’e katkıda bulunmak isteyen geliştiriciler arıyor! Özgeçmişinizi jobs@moongamestudios.com adresine göndermekten çekinmeyin. Eğer inanılmaz yetenekliyseniz, gelin ailemize katılın! ”

Gelişmeler oldukça bu gönderiyi güncelleyeceğiz.