Discord Erişime Engellendi! | Goygoy Engine
https://i.ytimg.com/vi/7V5jdOjWVU4/hq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAxMIARUAAAAAGAElAADIQj0AgKJD&rs=AOn4CLCCLmAxRosK3Ltbar9OdDhUHFuDug

Discord Erişime Engellendi!

Son günlerde ortaya çıkan panel skandalları üzerine yüce devletimiz Discord’a erişim engeli getirmeyi uygun görmüş. Bir insan bıçakla birine zarar verebilir diye bıçak satışının nasıl yasaklamak nasıl mantıksızsa, bu da aynı şekilde mantıksız.

Geçtiğimiz günlerde, çeşitli devlet kurumlarının sızdırdığı verileri kullanarak özellikle küçük çocuklara yapılan tehditler medya tarafından gündeme getirilmişti. Her ne kadar olay medya tarafından yeni dile getirilse de, uzun yıllardır süren bir şeydi bu. Medyanın ancak bahsetmek aklına gelmişti. Çeşitli devlet veri sızıntılarından toplanan verilerle, kişiler tehdit ediliyordu. Bunun Discord üzerinden yapıldığının görülmesi üzerine Discord’u erişime engellemeye karar vermiş devletimiz.

Bu platformdan bağımsız bir olay. Telegram’da da, başka platformlarda da yapılıyor. Platformları kapatarak ancak sizi öldüren hastalığın ufak bir semptomunu baskılarsınız. Semptom baskılayarak hastayı iyileştiremezsiniz. Öncelikle kurumlarınızın yol geçen hanı gibi olan veri güvenliğini iyileştirip veri sızıntılarının önüne geçeceksiniz. Panelciler neredeyse gerçek zamanlı veriyi paylaşıyor. Resmen devlet veritabanına doğrudan erişimleri varmışçasına hareket ediyorlar. Discord engellenince panelciler bitmeyecek, başka platforma gidecekler. Ki zaten her platformda varlar.

Erişim engelleri ile bir yere gelinebileceğini düşünüyorsanız, hala öğrenmediğiniz çok şey var demektir. Yıllardır pek çok farklı site, pek çok farklı nedenden güzel ülkemizde erişime kapandı. Sonuç, hala aynı şeyler olmaya devam ediyor. Semptomu baskılayan hamleler yerine hastalığı tedavi edecek hamleler gerekli. Ancak hiçbir yetkili doğru adımı atmakla uğraşmıyor gibi görünüyor. Herkesin derdi günü kurtarıp şovunu yapmak.

Erişim engellerinin teknik olarak nasıl gerçekleştiğini merak ediyorsanız buradaki yazımızı okuyabilirsiniz: DNS Nedir, Nasıl Kullanılır?