https://img.youtube.com/vi/93PHB0gacAk/maxresdefault.jpg

Oyunlar, Şiddete Yönlendirir Mi?

Yıllardır tartışılan bir konu: Oyunlar şiddete yönlendirir mi?

Eğer ekran başındakini etkilemek için sansasyonel haber dışkılamaya çalışan kokuşmuş, taraflı geleneksel medyadan biri olsaydım, muhtemelen “Evet, oyunlar şiddete yönlendirir” derdim. Ancak burası taraflı bir medya platformu değil ve bu iddianın yanlış olduğunu biliyoruz. Ancak geleneksel medya gibi iddiamızı atıp onu desteksiz bırakmayacağız, bilimsel araştırmalara göz atacağız.

Özellikle dünyada geleneksel medya ve oyunlardan uzak kişilerin iddiası olan bu şey tamamen yanlış. Bunu “oyunlar şiddete yönlendirmez” deyip bitirmeyeceğim, bilimsel makalelere göz atacağız. Örneğin geleneksel medya olan televizyon kanallarından birinde yayınlanan şu habere bakın.

“BİR ÖLÜM OYUNU DAHA; MAYN (boşluk) KIRAFT”

Haberin hazırlanış sürecinde oyunlara dair bilgisi olan hiç kimse olmadığı aşikar. Zaten bu medya platformlarında haberin yapılış amacı, izleyeni bilgilendirmek değil, izleyenin üzerinden para kazanmak. İzleyeni bilgisiz olduğu konuda manipüle etmek. Siz kim, dünyada pek çok ülkede derslere yardımcı olarak görülen oyunu ölüm oyunu olarak suçlamak kim?

Yanlış anlaşılmasın, bu durum ülkemize özel bir durum değil. Tüm dünyada olan bir durum. Örneğin, 5-6 yıl önce Amerika’da okullara yapılan terör saldırılarının artması üzerine, dönemin Amerikan Başkanı Donald Trump suçu video oyunlarına atmıştı. Bu durumun temeli şu fikirden çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de yaşanan saldırıda, ülkemizin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, suçu oyunlara attı.

Oyunların şiddete yol açtığını düşünenlerin fikri şu:

Şiddet içeren oyunlarda, oyuncu oyunu kazanmak için saldırgan karakterle kendini özleştirmelidir. Saldırgan karakter ile özdeşim kurmak ise gerçek hayatta saldırgan eylemlerde bulunma ihtimalini arttırmaktadır.

Peki bu doğru mu? Hayır. Amerika Psikoji Birliği(APA)‘nın araştırmasına göre Amerika’daki çocukların %90’ı video oyunlarıyla haşır neşir. 12-17 yaş arasındaki çocuklarda bu oran %97’ye kadar çıkabiliyor. Western Michigan Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Whitney DeCamp, 6.567 ortaokul öğrencisi üzerinde bir anket düzenliyor. Öğrencilere son bir yılda oynadıkları video oyunları soruluyor ve şiddete eğilimleri araştırılıyor. Araştırmanın sonunda şiddet içeren video oyunları ile gerçek hayatta şiddet uygulamak arasında bağlantı olduğu gözlemlenemiyor.

Benim bu konudaki düşüncelerimi soracak olursanız, ben video oyunlarının şiddeti arttırmasındansa, şiddeti azalttığını düşünüyorum. Video oyunları şiddete meyilli insanların içindeki şiddet duygusunu toplumsal hayata yansıtmak yerine, oyunda harcamasını sağlıyor olabilir. Stetson Üniversitesi Psikoloji Bölümü Doçenti Christopher Ferguson’da bu görüşü destekliyor. Şiddet uygulama potansiyeli olan kişilerin, oyunlar sayesinde bu potansiyeli tükettiğini düşündüğünü söylüyor. Ayrıca yine bunu destekleyen bir araştırmadaysa, popüler bir oyun serisinin yeni oyunun çıktığı haftalarda şiddet vakalarının azaldığı gözlemlenmiş. (düzenlendi)

2016 yılında Scott Cunningham, Benjamin Engelsttter ve Michael Ward’un hazırladığı bir araştırmada popüler bir serinin devam oyunu çıktığında, örneğin yeni Call of Duty, Battlefield oyunu çıktığında, şiddet vakalarının azaldığı gözlemlenmiş.

Yine, Oxford Üniversitesi İnternet Enstitüsü’nün araştırma direktörü olan deneysel psikoloji uzmanı Andrew Przybylski, 14-15 yaşları arasındaki gençlerden bir deney grubu hazırlıyor ve yine oyunlar ve şiddetin bir bağlantısı olmadığını gözlemliyor. APA’in bu konuya bakan yetkili abisi Chris Ferguson, New York Times’a verdiği bir röportajda, bir video oyununun insanı şiddete yönlendirmesiyle, bir muzun insanı şiddete yönlendirmesinin olasılığının eşit olduğunu söylüyor.

Ülke vatandaşlarına göre kişi başına yıllık oyunlara harcanan para ve şiddet olaylarının karşılaştırıldığı tabloyu aşağıdan inceleyebilirsiniz. grafik

Sonuç olarak kısaca bir özetlemek gerekirse, video oyunlarının şidedte yönlendirdiği iddiasının kökeni, konu hakkında hiçbir fikri olmayan insanlar. Ve bu konu hakkında yapılan bilimsel araştırmalar bunu yalanlıyor.

Bu Makaleyi Video Formatında İzleyebilirsiniz!

Sizin konu hakkında düşünceleriniz neler? Sizce oyunlar şiddete yol açıyor mu, yoksa aksine şiddeti azaltıyor mu?

Kaynaklar: